ریزش مو آندروژنتیک یا ارثی هورمونی (Androgenetic alopecia)

ریزش مو آندروژنتیک چیست؟ اصلاً چقدر درباره آن می‌دانید؟ آیا می‌دانستید ریزش مو آندروژنیک از انواع رایج ریزش موی سر است که هم آقایان و هم خانم‌ها ممکن است آن را تجربه کنند؟ عوامل ژنتیکی و هورمونی، اصلی‌ترین علت ریزش مو سر آندروژنیک هستند. نشانه‌های این نوع ریزش مو ممکن است از همان آغاز دوره نوجوانی هم در مردان و هم در زنان مشاهده شود، اما معمولاً روند آن با افزایش سن، سرعت می‌گیرد.

ریزش مو آندروژنیک در مردان

در آقایان با نوعی الگوی طاسی روبرو می‌شویم که معمولاً از قسمت فرق سر و اطراف شقیقه‌ها شروع می‌شود. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که اختلال هورمون آندروژن نه‌تنها می‌تواند باعث ریزش مو در فرق سر و اطراف شقیقه‌ها در مردان شود، بلکه در موارد شدیدتر حتی ممکن است به طاسی کل سر بینجامد. درحالی‌که احتمال مشاهده‌ی چنین حالتی در خانم‌ها، بسیار کمتر است هرچند که غیرممکن نیست.ریزش مو آندروژن در مردان از اختلال هورمون DHT ناشی می‌شود و شایع‌ترین شکل ریزش مو در آقایان است. به‌طوری‌که بیش از نیمی از مردان بالای ۵۰ سال، به این عارضه دچار می‌شوند. ریزش مو آندروژنیک در آقایان به شکل دیگری خود را نشان می‌دهد.

ریزش مو با الگوی زنانه

در طاسی با الگوی زنانه، مرحله رشد مو به کندی صورت می گیرد. همچنین به زمان بیشتری نیاز است تا موهای جدید آغاز به رشد کنند. فولیکول‌های مو کوچک شده و در نتیجه موهایی جدیدی که رشد می‎‌کنند نازک تر و ظریف تر می شوند. این سبب شکننده تر شدن موها می شود.

از دست دادن ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو به صورت روزانه برای خانم ها امری طبیعی است اما در افرادی که دچار طاسی با الگوی زنانه می شوند، میزان ریزش خیلی بیشتر خواهد بود. در مردان، ریزش مو از جلوی سر آغاز می شود و کم کم به سمت عقب پیش می رود تا وقتی که فرد کاملا طاس شوند.

در زنان ریزش مو در کل سر رخ می دهد. موهای نزدیک به شقیقه‌ها نیز ممکن است شروع به ریزش کنند و حجمشان کم شود. احتمال کامل طاس شدن در زنان کم است اما ممکن است موهایشان در کل سر نازک شود.

انواع ریزش مو با الگوی زنانه

سه نوع الگو برای ریزش موی زنانه وجود دارد که به صورت زیر است:

  • طاسی نوع ۱ : مقدار بسیار کمی از موهای سر نازک شده‌اند که این روند از اطراف فرق سر آغاز می‌شود.
  • طاسی نوع ۲ : فرق سر پهن شده و نازک شدگی موها در اطراف آن زیاد می شود.
  • طاسی نوع ۳ : در کل سر موها نازک شده و کف سر در ناحیه بالای سر قابل مشاهده است.

ریزش موی مدل زنانه، چه مدت زمان می برد تا پیشرفت کند؟

ریزش موی مدل زنانه ممکن است برای زنان در هر گروه سنی رخ دهد، اما معمولا بعد از یائسگی این ریزش مو اتفاق می افتد. فرایند ریزش مو فرآیند ثابتی نیست و معمولا در دوره‌های کوتاه و نامنظم و با فاصله های نامعینی اتفاق می افتد.

ممکن است روند ریزش مو برای ۳ تا ۶ ماه با سرعت زیادی اتفاق بیفتد و بعد از آن یک دوره ۶-۱۸ ماهه روند تقریبا ثابتی دارد. این نوع ریزش مو در حالتی که درمان نگردد، در طول دهه‌های بعدی زندگی به شدت پیشرفت می‌کند و کاملا قابل مشاهده است.

آیا ژنتیک سبب ریزش موی مدل زنانه می گردد ؟

به صورت ژنتیکی، ریزش مو از والدین به فرزندانشان منتقل می گردد و ژن‌های مختلف زیادی در ایجاد آن دخالت دارند. این ژن‌ها ممکن است هم از پدر و هم از مادر به فرزندان منتقل گردند. اگر مادر، پدر یا سایر اقوام و بستگان کسی دچار ریزش مو شده باشند بیشتر احتمال دارد که شخص دچار ریزش مو با الگوی زنانه گردد.

دلیل های دیگر ابتلا به طاسی با الگوی زنانه چیست؟

اختلال زمینه‌‌ای غدد درون ریز از علت های اصلی ریزش مو و طاسی با الگوی زنانه است. علامت های دیگری مانند قاعدگی نامنظم، آکنه شدید و یا زیاد شدن موهای زائد را نیز دارید، لازم است با پزشک خود مشورت نمایید. ممکن است به نوع دیگری از ریزش مو مبتلا شده باشید.

تاثیرات ریزش مو با الگوی زنانه چیست؟

پژوهش های بسیاری نشان داده‌اند که ریزش مو صرفا یک مسئله زیبایی نیست، بلکه می تواند سبب ایجاد اختلالات روانشناختی قابل توجهی نیز گردد. خانم هایی که به این نوع ریزش مو دچار می گردند در مقایسه با دیگر زنان، تصویر منفی‌تری از بدن خود دارند و کمتر می‌توانند با مسائل روزمره خود کنار بیایند و آنها را حل کنند.

ریزش مو می‌تواند به گونه ای در ایجاد عزت نفس پایین، افسردگی، درونگرایی، و احساس عدم جذابیت دخالت داشته باشد. این مساله به ویژ در جوامعی که ارزش‌ زیادی برای جوان به نظر رسیدن ظاهرو جذابیت ظاهری قائل هستند، بسیار سخت است.

آیا ممکن است زنان در دهه سوم زندگی خود به طاسی با الگوی زنانه مبتلا شوند؟

احتمال این که زنان پیش از اواسط عمر دچار طاسی با الگوی زنانه شوند کم است. همانند مردان، زنان نیز به احتمال زیاد از بعد از ۴۰ یا ۵۰ سالگی و حتی بعد از آن، شروع به از دست دادن موهای خود خواهند کرد.

در مردان سطح بالای هورمون جنسی مردانه، به نام آندروژن، باعث ریزش مو می‌شود. به طور کلی به نظر می‌رسد که هورمون آندروژن در ریزش موی با الگوی زنانه نیز نقش دارد.

طاسی با الگوی زنانه چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر متوجه شدید موهای سرتان شروع به نازک شدن کرده‌اند، به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک موها و کف سر شما را بررسی می‌کند تا نوع ریزش مو را تشخیص دهد. به طور کلی نیازی به ازمایش خاصی برای تشخیص الگوی طاسی زنانه نیست.

اگر پزشک به نوع دیگری از ریزش مو مشکوک شود، ممکن است یک آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون‌های تیروئید، آندروژن و یا آهن و سایر مواد دیگری که ممکن است بر رشد مو تاثیر بگذارند، انجام دهند.

آیا ریزش مو با الگوی زنانه برگشت‌پذیر است؟

ریزش مو با الگوی زنانه برگشت‌پذیر نیست اما درمان مناسب می‌تواند ریزش مو را متوقف کرده و احتمال دارد بتواند به رویش مجدد بخشی از موهایی که از دست رفته‌اند کمک کند. بروز نتایج ممکن است تا ۱۲ ماه از زمان شروع درمان طول بکشد. لازم است مدت زیادی درمان را ادامه دهید تا از ریزش مجدد موها جلوگیری کنید.

شما نمی‌توانید از طاسی با الگوی زنانه اجتناب کنید، اما می‌توانید با انجام توصیه‌های زیر جلوی خرد شدن و اسیب دیدن و از دست رفتن موهای خود را بگیرید:

  • یک رژیم غذایی سالم داشته باشید تا بتوانید به اندازه کافی از مواد غذایی مانند سبزیجات برگی سبز رنگ ، لوبیا و حبوبات و غلات غنی شده آهن دریافت کنید.
  • از انجام کارهایی که می‌توانند موها را از بین برده یا به آن‌ها آسیب برسانند از قبیل استفاده از اتوی مو، دکلره کردن و فر کردن موها اجتناب کنید.
  • اگر هر یک از داروهایی که مصرف می‌کنید، موجب ریزش موی شما شده باشد، درباره آن‌ها از پزشک خود سوال کنید. در این صورت پزشک می‌تواند این دارو را تعویض کرده و مصرف داروی دیگری را به جای آن تجویز نماید.
  • سیگار نکشید. این کار باعث آسیب رسیدن به فولیکول‌های مو شده و می‌تواند باعث ریزش موها شود.
  • وقتی که در فضای باز قرار دارید از کلاه یا روسری استفاده کرده و یا موهای خود را به نحوی بپوشانید. بیش از حد قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب می‌تواند به موها آسیب برساند.

نقش تغذیه در کاهش ریزش مو

تغذیه نقش بسزایی در رشد و توقف ریزش مو ایفا می کند. این نیاز آن قدر جدی است که باید تا جای ممکن فرد برنامه مناسب غذایی برای دریافت این مواد ارزشمند داشته باشد.

  • برای تامین ویتامین های گروه ب می توان از انواع گوشت‌ها به ویژه احشای داخلی مانند جگر، غلات، سبزیجات برگ سبز، حبوبات، مخمرها و جوانه گندم استفاده کرد.
  • برای تامین مس می توان از منابع دریافت پروتئین استفاده نمود. همچنین منابعی چون سبزیجات برگ تیره، کاکائو و قارچ نیز منبع موثری برای دریافت مس می باشند.

می توان از مغزها و حبوبات برای تامین روی استفاد کرد. برای دریافت اسید چربی چون امگا ۳ می توان از محصولات دریایی به ویژه ماهی چرب و روغن کبد ماهی، مغزها (به‌خصوص مغز گردو)، روغن‌ها (به ویژه روغن کانولا)، مغزها و چشم گوسفند یا سبزی‌هایی مانند سبزی خرفه استفاده کرد.

و می توان از روغن‌های مایع و انواع مغزها برای تامین امگا ۶ مورد نیاز بدن استفاده نمود. روغن‌ها، سبوس بسیاری از غلات، جوانه‌های مختلف؛ به عنوان مثال سمنویی منبع بسیار غنی برای تامین ویتامین ایی محسوب می شوند.

راهکارهای پیشگیری و درمان ریزش موی ارثی

روش های مختلفی برای درمان ریزش مو و پیشگیری از آن وجود دارد. مهم است که در ابتدا علت های ریزش مو مشخص شود و بعد از اینکه این علت ها مشخص شد درمان صورت بگیرید.

در مواردی که ریزش مو از نوع آندروژنیک نیست برای مثال ناشی از کمبود یک ماده معدنی، بیماری های خاص و یا رژیم غذایی سنگین، احتمالا با درمان یا رفع عامل ایجاد کننده، ریزش مو نیز کم شده و یا متوقف می شود. اما متاسفانه بیشتر روش های توصیه شده برای درمان یا جلوگیری از ریزش موی آندروژنیک، اثر بخشی کافی را نداشتند.

تجویز داروها باید حتما توسط پزشک متخصص پوست صورت بگیرد،برخی از متخصصان پوست و مو اخیرا روش های تزریقی زیر پوست سر و در نواحی ریزش مو را توصیه می کنند.

برای مثال برخی از این روش ها شامل روش مزوتراپی مو برای تزریق مواد کلاژن و ویتامین ها در زیر پوست سر و روش PRP یا استفاده از پلاسمای غنی شده با پلاکت هستند.

مکمل ها

اگر کمبود آهن در بدن کسی موجب ریزش مو شده باشد، پزشک ممکن است یک داروی مکمل آهن تجویز کند. تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر این که مصرف آهن باعث ریزش مو می‌شود وجود ندارد. مکمل‌های دیگر، مانند بیوتین یا ویتامین B7 و اسید فولیک نیز موجب افزایش ضخامت موها خواهند شد.

نتایج یک پژوهش معتبر نشان داده است که ضخامت موها در زنان پس از مصرف اسیدهای چرب امگا ۳، اسیدهای چرب امگا ۶ و آنتی‌اکسیدان بیشتر می‌شود. با این حال، بهتر است قبل از مصرف هر مکملی برای رشد مو با پزشک خود مشورت کنید.

درمان با لیزر

سازمان غذا و دارو آمریکا استفاده از شانه و کلاه لیزری برای درمان ریزش مو را تایید نموده است. این وسایل از انرژی نوری برای تحریک رشد مو استفاده می‌کنند. هنوز تحقیقات بیشتری لازم است تا بتوان تاثیر واقعی این روش درمانی را معین کرد.

 

پی‌آر‌پی (PRP)

پلاسمای غنی یا پی آر پی نیز می‌تواند برای درمان این نوع ریزش مو مفید باشد. در این روش از بدن خود شخص خون گرفته و سپس آن را در یک دستگاه سانتریفیوژ قرار می‌دهند تا پلاکت‌های آن جدا شوند و سپس پلاکت‌ها را به پوست سر خود شخص، برای تحریک رشد مو تزریق می‌کنند.

کاشت مو

کاشت مو یک راه حل بلند مدت و تقریبا دائمی برای ریزش مو است. موهای پیوند شده درست مانند موهای طبیعی رشد خواهند کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

loader-image
تهران
4:31 ب.ظ,
temperature icon 18°C
scattered clouds
Humidity 55 %
Wind 7 mph
Wind Gust: 0 mph
Sunrise: 5:56 am
Sunset: 5:54 pm
error: Content is protected !!