جراحی پروتز سینه به نوعی جراحی زیبایی پستان گفته می شود که در آن سایز سینه را توسط شیئی به نام پروتز بزرگ کرده و همچنین سینه ها نسبت به قبل سفت تر می شوند.از خانم ها برای دستیابی به فرم و اندازه سینه مورد نظرشان، اقدام به جراحی بزرگ کردن سینه می کنند. عمل پروتز سینه با کمترین درد و مشکلات بعد از جراحی همراه است و دوره نقاهت کوتاهی دارد.
انواع پروتز سینه
از لحاظ مواد تشکیل دهنده پروتز سینه به سه دسته سیلیکونی، سالینی و ترکیبی تقسیم می شوند.
پروتز های سیلیکونی همانطور که از نام آنها پیداست از ترکیب های مختلف سیلیکون ساخته شده اند و مانند ژل ها حالت چسبنده ای دارند. پروتزهای سیلیکونی نسبت به پروتزهای دیگر شباهت بیشتری به بافت سینه دارند و به همین خاطر به عنوان اولین انتخاب برای پروتز به شمار می آیند. همچنین بر این در صورت صدمه دیدن آنها، این پروتزها از بین نرفته و ژل موجود در پروتز به فضای اطراف یا لایههای دیگر پروتز وارد میشوند.
پروتز های آب نمکی یا سالینی به شکل کروی و گرد هستند و با آب نمک استریل پر شده اند. این پروتزها حاوی جداره ای از سیلیکون هستند که به صورت غیر قابل نفوذ عمل می کنند، همچنین این پروتزها نسبت به پروتزهای سیلیکونی سفت تر می باشند و اگر پاره شوند تخت و صاف میشود و مایع درون آن طی یک فرایندی طبیعی جذب بدن می شود. لازم به ذکر است، به دلیل اینکه این مایع در بدن انسان به شکل طبیعی وجود دارد، هیچ آسیبی به بدن وارد نمی کند.
عیب مهم پروتزهای سیلیکونی
در صورت پاره شدن، ممکن است سیلیکون از پروتز خارج و در پستان گسترش یابد و منجر به واکنش التهابی شدید می شود.
مزایای پروتزهای های نمکی
از مزایای پروتزهای های نمکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالایی در استفاده طولانی مدت دارند.
- مواد تشکیل دهنده پروتزهای سالین مشابه مایعات بدن است، در صورت پارگی پروتز به راحتی توسط بدن جذب یا دفع می شود.
- به شکل های گرد یا قطره اشکی موجود هستند.
معایب پروتزهای نمکی
از معایب پروتزهای نمکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ممکن است زودتر از پروتزهای سیلیکونی پاره یا تخلیه شوند.
- این پروتزها بیشتر در معرض چروک شدن یا جمع شدن هستند.
- ممکن است نسبت به پروتزهای سیلیکونی ظاهر غیر طبیعی تری داشته باشند.
محل های ایجاد برش در جراحی پروتز سینه
محل های ایجاد برش عبارتند از:
- زیر بازو
- در امتداد لبه هاله قهوه ای رنگ دور نوک سینه
- زیر سینه
محل قرار گیری پروتز سینه
از آن جایی که جراحی پروتز سینه با بزرگ شدن سینه ها همراه است، محل قرارگیری پروتز نیز اهمیت پیدا می کند. همان طور که قبلا اشاره شد، پروتز می تواند داخل بافت سینه و یا زیر عضلات سینه ای قرار بگیرد تا فرم طبیعی سینه ها حفظ شود. در صورتی که پروتز زیر عضلات سینه ای قرار بگیرد، بیمار دوره نقاهت طولانی تری را پشت سر خواهد گذاشت.
نوع پروتز به کار رفته و محل دقیق قرارگیری پروتز، پیش از جراحی و با توجه به معیارهایی مانند سن، آناتومی بدن و سینه تعیین خواهد شد.
مراحل جراحی پروتز شامل موارد زیر است:
- جراحی کاشت پروتز پستان معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و بین 90 تا 120 دقیقه طول می کشد.
- در حین عمل، برش در پوست کنار یا زیر پستان ایجاد می شود.در جلسه مشاوره راهنمایی های لازم در این خصوص آقای دکتر مهدی شیری به شما ارائه خواهند نمود تا از جای زخم ها مطلع شوید.
- بعد از برش، پروتز مورد نظر بین بافت پستان و عضله قفسه سینه یا پشت عضله سینه قرار می گیرد. هنگامی که پروتزها در جای خود قرار گرفتند، برش ها بخیه می شوند و با پانسمان پوشانده می شود.
- معمولاً می توانید همان روزی که عمل می کنید به خانه بروید، یا ممکن است لازم باشد یک شب در بیمارستان بمانید.
- هنگام بازگشت به خانه، در هفته اول فقط می توانید فعالیت های سبک تر را انجام دهید و به تدریج در چهار تا شش هفته آینده می توانید به بیشتر فعالیت های عادی خود برگردید.
- ممکن است در ابتدا سینه های شما غیرطبیعی به نظر برسند، اما جای نگرانی نیست و در بیشتر موارد موقتی است. سینه های شما معمولاً ظرف چند ماه ظاهر طبیعی پیدا می کنند.
اقدامات و مراقبت های بعد از پروتز
ممکن است بلافاصله پس از جراحی پروتز سینه، مقداری درد، تورم و کبودی بروز کند. همچنین ممکن است تنگی قفسه سینه روی دهد و تنفس محدود شود. این امری طبیعی است و علائم در طی چند هفته آینده بهبود می یابد.
معمولا پس از جراحی در بیمارستان یا کلینیک در حالت نیمه نشسته استراحت خواهید کرد. این به راحتی شما کمک می کند و تورم را به حداقل می رساند. در صورت نیاز به شما مسکن داده می شود. پس از بازگشت به خانه، می توانید از داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. با این حال، اگر مشکلات معده، کلیه یا کبد دارید یا در گذشته به آن مبتلا بوده اید، ایبوپروفن با تجویز پزشک استفاده کنید.
همچنین اگر آسم دارید، ایبوپروفن نیز ممکن است برای شما مناسب نباشد. می توانید برای مصرف نوع مسکن با پزشک جراح خود مشورت کنید.
در طول دوران نقاهت بعد از جراحی زیبایی سینه، پوشیدن سوتین مخصوص برای بیمار ضروری است. این سوتین، علاوه بر این که به فرم دهی بهتر سینه ها در این دوران کمک می کند، از شدت التهاب و تورم سینه ها نیز کم می کند.این سوتین باید به مدت شش ماه تا یک سال مورد استفاده قرار بگیرد تا فرد از احساس درد و ناراحتی در امان باشد به علاوه فرم سینه ها ها در این سوتین به بهترین شکل ممکن قرار گرفته می شوند .
برنزه کردن پس از عمل پروتز سینه
به طور کلی برنزه کردن یا سولاریوم هیچ آسیبی به پروتز نمی رساند اما افرادی که عمل بزرگ کردن سینه انجام داده اند باید توجه داشته باشند تا یک سال پس از جراحی نباید در معرض مستقیم نور آفتاب قرار گیرند و از تابش اشعه سولاریوم به سینه های خود خودداری نمایند. در غیر این صورت زمانی که افراد پروتزها را در معرض گرما قرار می دهند، دیرتر گرمای خود را از دست داده و متوجه می شوند که پروتزهای آن ها نرم شده است.
شیردهی بعد از عمل پروتز سینه
یکی از سوالات رایج در رابطه با عمل بزرگ کردن سینه این است که آیا بعد از پروتز سینه می توان شیر داد؟
شانس ورد محتویات پروتزها به داخل شیر مادر بسیار کم است. اگرچه در صورت وارد شدن فشار زیاد به پروتزها ممکن است پاره شوند اما ذکر این نکته ضروری است که در صورت پارگی پروتزها، مواد درونی آن ها باید از غشاهای سلولی زیادی عبور کنند تا به شیر مادر برسند اما در کل ورود این محتویات به داخل شیر مادر بسیار بعید است.
به هر حال روند شیردهی بستگی به محل جایگذاری پروتز دارد. اگر تصمیم دارید که بعد از بزرگ کردن سینه باردار شوید و شیردهی داشته باشید این مساله را با پزشک تان درمیان بگذارید. در این شرایط جراحان پروتز سینه را در دیواره عضلانی قفسه سینه جایگذاری می کنند به همین ترتیب هیچ مشکلی برای زنان در روند شیردهی شان ایجاد نخواهد شد.
عوارض پروتز سینه
اگرچه بیشتر خانم ها از ظاهر نهایی سینه های خود پس از جراحی راضی هستند، اما نتایج می تواند متفاوت باشد و کاملا به شرایط فرد بستگی دارد. به عنوان مثال، ظاهر سینه ها بعد از جراحی می تواند تحت تأثیر عوامل زیر قرار گیرد:
- سن
- سلامتی کلی
- توانایی بدن برای بهبودی
- شکل ظاهری سینه های فعلی
- موقعیت نوک پستان
- بافت پوست پستان
پس از جراحی پروتز پستان، ممکن است غیر طبیعی بودن نتیجه جراحی کمی نگران کننده باشد اما باید توجه داشت که این غیرطبیعی بودن شکل سینه ها بعد از عمل کاملا طبیعی است و با گذشت زمان، ظاهر طبیعی تری پیدا خواهد کرد. همچنین ممکن است تغییراتی در احساس سینه ها تجربه شود، زیرا نواحی مختلف سینه نسبت به گذشته حساسیت کمتری پیدا می کنند. در بیشتر موارد، هرگونه تغییر در احساس موقتی خواهد بود، اگرچه گاهی ممکن است دائمی باشد.
همانطور که ذکر شد سینه ها معمولاً طی چند ماه پس از جراحی ظاهری طبیعی پیدا می کنند، زیرا بافت پستان، عضله و پوست برای قرار دادن پروتزها کشیده شده اند.
باید توجه داشت که داشتن انتظارات واقع بینانه و تصمیم گیری درست و آگاهانه به شما این اطمینان را می دهد که از نتایج عمل خود راضی خواهید بود. شما باید انتظار داشته باشید که با افزایش سن، احساس و ظاهر پستان شما تغییر کند و پروتزها از افتادگی سینه شما جلوگیری نمی کنند. نتیجه نهایی جراحی پروتز سینه، دو تا سه ماه بعد از جراحی مشخص خواهد شد.
اگر قصد انجام جراحی پروتز سینه دارید، باید از خطرات احتمالی این عمل، آگاهی های لازم را کسب نمایید. برخی از مشکلاتی که می تواند در نتیجه جراحی پروتزهای پستان ایجاد شود عبارتند از:
- عفونت یا خونریزی پس از جراحی
- باقی ماندن جای زخم
- جمع شدن بافت اسکار در اطراف پروتز (انقباض کپسول)
- پارگی پروتز
- پروتز چین خورده یا تا می شود.
- تغییرات موقتی یا دائمی در احساس نوک پستان
خطر ترکیدگی پروتز سینه
یکی از سوالاتی که اغلب در ذهن خانم ها پس از عمل بزرگ کردن سینه مطرح می شود این است که آیا امکان ترکیدن پروتز سینه وجود دارد؟
توصیه می شود در صورت مشاهده علائم ترکیدگی پروتز سینه، برای انجام اسکن، سونوگرافی یا MRI به مراکز درمانی مراجعه کنید و تا از پارگی پروتز اطمینان حاصل کنید. البته می توانید ابتدا سونوگرافی پستان انجام دهید. در صورتی که این روش نشانه ای از پارگی را نشان نداد، اما شما همچنان دچار اضطراب بوده یا علائمی را تجربه می کنید، می توانید از روش سی تی اسکن استفاده کنید که دقیق تر است.
بهترین زمان تعویض پروتز سینه
تعویض پروتز سینه دلایل مختلفی می تواند داشته باشد:
- برخی از خانم ها بعد از جراحی ممکن است رضایت کافی را از نتیجه عمل خود نداشته باشند و یا بخواهند سایز پروتز خود را تغییر دهند.
- در برخی از افراد نیز ممکن است پروتز آن ها جابجا شده باشد یا در اثر فشار زیاد پاره شده باشد.
- برخی خانم ها نیز ممکن است دچار انقباض کپسول شده باشند که مجبور به تعویض پروتز سینه می شوند.
ماندگاری پروتزهای سینه با توجه به کیفیت و شرایط جسمانی افراد تعیین می شود. در واقع زنانی که در سنین بالا پروتز سینه انجام می دهند بعد از اینکه وارد سنین کهنسالی شدند و با افتاده شدن پوست و لاغر شدن های ناگهانی ممکن است که نتیجه پروتز سینه به تدریج تغییر کند و مشکلاتی در این زمینه برایشان ایجاد شود. اما به طور کلی زنان جوانی که پروتز سینه انجام داده اند به مدت 15 سال یا بیشتر از زیبایی ای که از پروتز سینه حاصل شده است بهره مند می شوند.